WhatsApp
Dil Seçiniz

Klima Santreli

Klima Santreli

Klima Santrali Nasıl Çalışır? Klima Santrali Çalışma Prensibi

Klima santrali nasıl çalışır sorunuza her sistem için farklı cevap vermek gerekir. Çünkü ısı geri kazanımlı klima santrali çalışma prensibi ile konfor amaçlı klima santrali çalışma prensibi aynı değildir.

Klima santrali yapısı temel olarak havayı içine almak için aspiratör, havayı vermek için ise vantilatörden oluşur. Klima santrali çalışma koşulu olarak taze havanın damperlerden içeri aktarılması gerekir. Klima santraline chiller eklenerek havalandırmaya ek olarak su soğutma da sağlanabilir. Klima santrali çalışma prensibi dahilinde sistem hangi amaçla kullanılacaksa ona uygun cihaz takviyesi yapılarak, kullanılacak ortama göre hazırlanır.

Klima santrali nasıl çalışır sorunuza daha ayrıntılı cevap verecek olursak sizlere klima santrali çalışma koşulları ve yapısından bahsetmemiz gerekir.

Klima Santrali Hücre Yapısı

Klima santrali çalışma prensibi ilk olarak hücre yapısının oluşturulması ile başlar. Hücreler modüler tipte imal edilmekte olup, istenildiğinde demonte vaziyette sevk edilebilmektedir. Hücrelerin birbirine montajı içten, civatalarla yapılmaktadır. Korozyona dayanıklı şekilde üretilen servis kapakları için gerektiğinde gözetleme camı, start – stop butonu, kapı switchi ve içeride de aydınlatma armatürü kullanılmaktadır. Klima santrali hücre yapısı 2500 Pa basınca dayanıklıdır.

Klima Santrali Karkas

Klima santrali yapısı dahilindeki karkas, alüminyum profil veya isteğe bağlı eloksallı alüminyum kullanılarak imal edilmektedir.1.000 – 15.000 m³/h kapasiteye kadar olan cihazlar için 40’lık karkas plastik köşe; 15.000 m³/h kapasiteden büyük cihazlarda ise 50’lik karkas ve alüminyum döküm köşe parçaları kullanılmaktadır.

Klima Santrali Paneli

Klima santrali çalışma koşulları için panel sisteminin önemi büyüktür. Tüm paneller çift cidarlı sandwich yapıda imal edilmektedir. Dış saç kalınlığı standart büyüklüğüne göre değişen klima santrali panelleri için dış yüzey PVC kaplıdır. İzolasyon için, kapasiteye göre 20 –25 mm kalınlığında poliüretan enjekte edilmekte veya uygun kalınlıkta taş yönü kullanılmaktadır.

Klima Santrali Fanları

Klima santrallerinde elektrik ve fan motoru tek bir kaide üzerindedir. Fan kaidesinin hücreye montajı, titreşim önleyici lastik takozlarla yapılmaktadır. Klima santrali çalıştırma sırasında fan üfleme ağzının hücreye montajında ise titreşim önleyici flexible körük (connector) kullanılmaktadır.

Klima Santrali Elektrik Motorları

Klima santrali nasıl çalışır sorunuzun bir diğer cevabını da elektrik motorlarının nasıl kullanılması gerektiğini açıklayarak verebiliriz. Standart olarak trifaze motor kullanılan klima santrallerinde istenildiğinde çift devirli motorlar da kullanılabilmektedir. Motorlar IP54 veya IP55 koruma sınıflıdır.

Klima Santrali Tahrik Mekanizması

Tahrik sistemi kayış- kasnak mekanizmalıdır. Kayışlar dar V kayıştır. Kasnaklar konik sıkma burçlu ve dökümdür. Klima santrali çalışma prensibi arasında tahrik mekanizması da bulunmaktadır.

Klima Santrali Eşanjörler

Klima santrali yapısı dahilinde yer alan ısıtma ve soğutma eşanjörleri bakır boru üzerine alüminyum lameller geçirilmiş elemanlardan oluşmaktadır. Kollektörler anti-corrosif boyalı çelik borudan yapılmaktadır. Eşanjörler cihaz içinde kızaklar üzerinde hareket edebilecek şekilde monte edilmektedir.

Damla Tutucu ve Yoğuşma Tavası

Klima santrali soğutucu eşanjörlerinde hava geçiş hızına göre PVC veya alüminyum kanatlı damla tutucu kullanılmaktadır. Damla tutucu kanatları maksimum su tutacak şekilde dizayn edilmiş olup kızaklı şekilde cihaz dışına alınabilmektedir.

Nemlendirici

Klima santrali çalışma prensibi dahilinde nemlendirici sistemleri de santrale eklenmektedir. Sulu tipte deflektör bölümü, su sirkülasyon düzeni, seperatör bölümü, sızdırmaz kontrol kapısı ve yeterli büyüklükte nemlendirme havuzu bulunmaktadır.

Filtreler

Filtreler EU-2, EU-3, EU-4 normunda sentetik elyaf ; EU-5, EU-7, EU- 9 normunda torba ya da EU-13, EU-14 normunda hepa filtrelerdir. Klima santrali çalıştırma sisteminde mutlaka optimumu hava hızını sağlayacak filtreler kullanılmalıdır.

Karışım Hücresi ve Damperler

Klima santrali yapısı dahilinde taze hava damperi ve sentetik filtre elemanları kullanılmaktadır. Damperler maksimum 6m/sn hava hızına göre seçilir.

Egzoz Hücresi

İç hava ve egzoz havası damperinin bulunduğu egzoz hücresi, klima santrali çalışma prensibi için gereklidir.

Susturucu

Klima santrali nasıl çalışır diye düşünenler için susturucu kullanmanın öneminden bahsedebiliriz. Susturucular genellikle 10-20 cm’lik plaklardan oluşmaktadır. Konstriksiyon itibariyle diğer hücrelerin özelliklerini taşımaktadır.

Isı Geri Kazanım Ünitesi

Klima santrali yapısı içerisinde mutlaka ısı geri kazanım ünitesi olmalıdır. Alüminyum plakalı ve tamburlu ısı geri kazanım sistemleri sayesinde ekonomik kullanım sağlanır.

Klima santrali çalışma koşulları olarak her mekan için farklı sistemler belirlenmektedir. Klima santralleri kapalı ortamdaki havanın nemini ve sıcaklığını istenilen şartlarda sabit tutarak konfor sağlamaktadır. Klima santrali çeşitleri bilinen dört termodinamik hava şartlandırılma fonksiyonları olan ısıtma, soğutma, nem alma, nemlendirme işlemlerini yapmaktadır. İhtiyaçlarınız nasılsa sistemin özelliklerini de ihtiyaçlarınıza göre seçmeniz gerekir. Mekanınıza özel klima santrali için profesyonel destek almanız önemlidir.

Klima Santreli

Paylaş

Bilgi Talep Formu